Home » Cum Functioneaza » Cum functioneaza o soba sau centrala cu pelleti

Cum functioneaza o soba sau centrala cu pelleti

Sobele si centralele cu pelleti utilizeaza combustia controlata electronic si dispozitive de schimb al caldurii foarte eficiente pentru a produce caldura eficienta in mod constant. Se alimenteaza cu pelleti un rezervor situat de obicei in partea de sus a sobei sau centralei.


Rezervoarele au o capacitate intre 18 si 100 kg de pelleti. Cu cat este mai mare rezervorul, cu atat soba va rde un timp mai indelungat fara sa trebuiasca sa o realimentam. In functie de consum si capacitatea rezervorului, sobele si centralele pot opera una sau doua zile fara o realimentare.

Majoritatea sobelor au o portita ce permite trecerea pelletilor din rezervor in camera de ardere. Miscarea acesteia este controlata de obicei cu ajutorul unui dispozitiv conectat la un termostat. Marimea focului depinde de cantitatea de pelleti cu care acesta este alimentat. Un kilogram de pelleti produce un foc de dimensiuni mai mici in timp ce cinci kilograme produc un foc puternic.

Pelletii sunt trimisi spre un arzator situat in camera de combustie. Tot in aceasta camera se sufla si aer pentru a spori efectul arderii. Anumite sobe trebuiesc aprinse manual, altele se aprind in mod automat. daca sunt oprite sau nu mai au curent ele opresc automat arderea.

Se trage aer din incaperea in care se afla centrala si suflat in camera de combustie, care este incalzita la peste 250 grade, dupa care aerul cald este returnat in camera sau directionat spre anumite incaperi. Spre deosebire de sobele cu lemne, cele cu pelleti se bazeaza pe caldura directionata si nu pe radierea caldurii. Ca o consecinta a acestui fapt majoritatea sobelor cu pelleti nu devin prea fierbinti la tingere, un lucru bun pentru familiile cu copii mici ce doresc sa puna mana in tot pe totul. O alta consecinta este faptul ca pot fi plasate mai aproape de pereti decat sobele obisnuite. Evident ca nu pot fi puse direct pe o podea ce poate fi folosita drept combustibil, sau in imdiata apropiere a unor matriale inflamabile, dar riscul izbucnirii unor incendii este cu mult mai redus decat in cazul sobelor obisnuite.

Gazurile reziduale sunt evacuate prin ventilatie, utilizand un cos ce exista in spate sau deasupra. desi majoritatea sobelor nu au nevoie de un cos conventional, economisind cheltuielile prin aceasta si permitand alegerea locului de plasare in camera mai la latitudinea utilizatorului, totusi majoritatea sobelor functioneaza mai bine daca gazele evacuate se duc la exterior printr-un cos vertical. Pentru siguranta se recomanda ca inaltimea cosului de fum sa fie peste nivelul acoperisului cu unu, doi metri.